Modri nasveti


Bi radi sami prenovili kuhinjo, pa nimate ideje kako? Ste naveličani dela za kuhinjsko mizo in bi si radi uredili delovni kotiček? Z modrimi nasveti pomagamo razrešiti omenjene in podobne dileme. Preberite, kakšne so prednosti določenih materialov in kako lahko z enostavnimi in domiselnimi idejami sami vnesete svežino v vaš dom. Spremljajte modre nasvete!


Polaganje betonskih plošč

Polaganje betonskih plošč

Pripravili smo kratka navodila, kako si lahko sami uredite domačo teraso s pomočjo betonskih plošč.

Preživljanje prostega časa na domači terasi je odličen način sprostitve. Potrebujemo pa primeren kotiček, kamor bomo lahko postavili vrtno garnituro, ležalnik, žar. Pripravili smo kratka navodila, kako si lahko sami uredite površino s pomočjo betonskih plošč.

Ponudbo betonskih plošč si lahko ogledate tukaj.

1. Groba priprava tal

  • Najprej očistimo tla in odstranimo morebitne kamne in rastlinje. Priporočamo, da teren poglobimo in uničimo korenine; uporabimo lahko posebej za to namenjena kemična sredstva.
  • Pripravimo polagalno osnovo debeline 20–40 cm, odvisno od nosilnosti terena in pogostosti nizkih temperatur. Moramo jo dobro zbiti po plasteh in izravnati, da preprečimo pogrezanja. Za grobo pripravo uporabljamo zmrzlinsko obstojen gramoz ali drobljenec debeline 0–35 mm.
  • Da zagotovimo odtekanje vode, nanesemo material z ustreznim naklonom, najmanj 2,5 % in zbijemo z valjanjem ali vibracijsko ploščo do ustrezne nosilnosti.


2. Fina priprava

  • Za lažje in natančnejše polaganje označimo polagalno površino z obdelanim lesom oz. letvijo. V okvir na več mest napnimo vrvico, da označimo enakomerno višino in linijo polaganja.
  • Na pripravljeno grobo podlago nasujemo 3–5 cm peska debeline 2–4 mm ali 4–8 mm. Pesek enakomerno porazdelimo, pri čemer si pomagamo z ravno letvijo. Priporočamo, da si pripravite vodila, po katerih posnamete odvečen pesek. Posteljica naj bo pripravljena tako, da bo njen naklon enak kot želen naklon končno položene površine.


3. Polaganje plošč

  • S polaganjem betonskih plošč pričnemo v vogalu. Bodimo pozorni, da jih polagamo v ravni liniji, pri čemer si pomagamo z napeto vrvico in gumijastim kladivom. Če plošče nimajo posebnih robov za lažje polaganje, med njimi puščamo 3 do 5 mm prostora.

  • Ko so vse plošče položene in obrobe zaključene, fuge zapolnimo s kremenčevo mivko, pometemo in speremo z vodo. Ta postopek bomo verjetno morali ponekaj dneh ponoviti, saj se bo pesek s časom dodatno posedel.


Uporaba betonskih plošč je enostavnejša kot če bi tla betonirali, pa še na pogled je takšna terasa bolj privlačna. Poleg tega lahko kadarkoli enostavno spremenite njeno obliko ali velikost.

Fotografije: www.todayshomeowner.com

Ostali modri nasveti
Vsi nasveti

Naši dobavitelji

zapri Na spletnih straneh Slovenijales-trgovina.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.


Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah. Več o piškotkih >>