Modri nasveti


Bi radi sami prenovili kuhinjo, pa nimate ideje kako? Ste naveličani dela za kuhinjsko mizo in bi si radi uredili delovni kotiček? Z modrimi nasveti pomagamo razrešiti omenjene in podobne dileme. Preberite, kakšne so prednosti določenih materialov in kako lahko z enostavnimi in domiselnimi idejami sami vnesete svežino v vaš dom. Spremljajte modre nasvete!


Kako vzdrževati masivne zunanje pode?

Kako vzdrževati masivne zunanje pode?

Terase, balkoni in pohodne površine iz masivnih podov so v zadnjih letih postali izredno priljubljeni. Kako jih vzdrževati, da bodo zdržali več desetletij?

Masivni zunanji podi so v zadnjih letih postali izredno priljubljeni. Les kot naravni material ustvari prijetno bivalno klimo, daje nam občutek topline in ohranja stik z naravo. Najpogosteje se za terase, balkone in pohodne površine uporabljajo sibirski macesen, teak, bangkirai, massaranduba, termo jesen, lapacho, itd. Kako tovrstne površine vzdrževati, da bodo zdržale več desetletij?

1. Najprej se moramo odločiti, ali želimo ohraniti naravno barvo lesa ali pustiti, da les pridobi sivo patino. S časom namreč les začne zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom in naravnih procesov staranja siveti. Nekaterim ljudem je takšen sivkasto-srebrn, staran izgled lesa celo bolj všeč. Proces sivenja lahko nekoliko pospešimo, če sproti brišemo naravno olje, ki ga izloča les.

2. Če želimo obnoviti naravno barvo lesa, lahko za boljši učinek najprej z lesa s smirkovim papirjem odstranimo stare celice, ki so povzročile sivenje. Uporabimo fini smirkov papir, prah pa pred oljenjem obrišimo z vlažno krpo.

3. Naravno barvo lesa vzdržujmo s primernim čiščenjem in oljenjem. Vsakih nekaj mesecev nanesimo nekaj slojev olja, da se vpije v les in formira zaščitni sloj. Uporabimo naravna olja, ki so izdelana posebej za ta namen in ne bodo poškodovala lesa.

4. Leseni pod redno čistimo. Ne glede na to, ali gre za novi pod ali že osivel zaradi staranja, je redno čiščenje ključno za podaljševanje življenjske dobe poda. Uporabimo mehko krpo in blago milnico, v primeru trdovratnih madežev (npr. ptičji iztrebki), pa si pomagajmo s posebnim čistilom za les in žičnato gobico.

5. Po čiščenju nanesimo posebno sredstvo za osvežitev, da ohranimo naravno barvo lesa. Sredstvo bo poudarilo strukturo lesa in naravne barvne nianse. Nanos tovrstnih sredstev se priporoča vsakih šest do osem mesecev.


Nasveti in opozorila:

  • Vzdrževanje se lahko med posameznimi vrstami lesa razlikuje, zato je priporočljivo pred čiščenjem in oljenjem preveriti navodila za vzdrževanje za posamezno vrsto poda.
  • Čistilna in ostala sredstva pred uporabo na celotnem podu, najprej preizkusimo na manjšem, nevpadljivem delu poda.
  • Če je masivni pod dlje časa prekrit s stoječo vodo, lahko nastane plesen, ki na podu pusti temno sive ali zelenkaste madeže. Zato morebitno vodo čim prej odstranimo in pustimo, da se pod osuši.
  • Obarvanje podov je trajno. Osivelim podom lahko enostavno povrnemo naraven izgled, učinki obarvanja pa so trajni.

Ostali modri nasveti
Vsi nasveti

Naši dobavitelji

zapri Na spletnih straneh Slovenijales-trgovina.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.


Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah. Več o piškotkih >>